Bijen bij de school plus de educatie

Schoolbijen is in eerste instantie gericht op basisscholen. Scholen kunnen dit zelf financieren of dit gesponsord krijgen van een bedrijf. Een combinatie van lessen, praktijk en bijen op de eigen locatie.

Wat is Schoolbijen?

Bij het project Schoolbijen worden 1 tot 3 bijenvolken in bij jullie school geplaatst op het veilige dak of terrein. Deze worden volledig verzorgd en groepjes leerlingen lopen mee met de controles. Elke controle start met 30 minuten les en daarna volgt direct de controle met een groepje van 5 leerlingen per kast die het hele bijenseizoen meelopen, filmen, fotograferen en registreren. Zij mogen handelingen verrichten in het volk en leren zo alles over de bij. Controles tijdens de vakanties zijn zonder de leerlingen.

Bijen en educatie

Op scholen wordt natuurlijk les gegeven over de natuur. Maar wat zou het toch mooi zijn als je ook meteen de natuur zou ervaren in de praktijk. Leren over bomen, bloemen en meer. Met Schoolbijen is de les dus gekoppeld aan bijen. Ook de wilde bij krijgt aandacht. De les is het meest geschikt voor een groep 7. Zij kunnen namelijk een heel bijenseizoen doorlopen. Startend eind maart in groep 7 en eindigend begin oktober in groep 8. Geheel begeleid en verzorgd. Bij drie bijenvolken kunnen 15 leerlingen deelnemen aan de praktijk. De lessen worden gegeven door een bevoegd leerkracht basisonderwijs.

bijenhuren DHL

Waar staan de bijen?

Niet elke school heeft en geschikte plek en de meeste daken zijn niet geschikt om met kinderen op te staan. In het ideale geval heeft de school een dak met reling waar een deur vanuit het gebouw op uitkomt. Een andere mogelijkheid is een stukje grond aansluitend aan de school dat, in overleg met de gemeente of eigenaar, gebruikt kan worden voor natuureducatie door de school. Een derde optie is een stukje land/weiland op loopafstand van de school wat de eigenaar beschikbaar wil stellen voor de bijenkasten. Een omheind/afgesloten stuk is wenselijk.

Wie betaalt dit?

Dat is aan jullie. De school kan het zelf betalen of een plaatselijk bedrijf benaderen om dit te sponsoren. bedrijven kunnen ook ons benaderen. Een bedrijf dat graag iets wilt doen aan deze vorm van educatie kan aangeven dat ze een bedrag beschikbaar hebben en dat hiervoor een school in de omgeving van het bedrijf bijen mag plaatsen inclusief de educatie voor de leerlingen.

De leerlingen

Het is geen af en toe kijken in de bijen. De leerlingen gaan echt aan de slag. Daarom is het van belang dat het hele bijenseizoen dezelfde 5 leerlingen met 1 kast bezig zijn. Bij plaatsing van 3 kasten kunnen dus 15 leerlingen meedoen. Dit hoeven geen plusleerlingen te zijn. Het kunnen ook de klusleerlingen of natuurleerlingen of gewoon leerlingen zijn.

Ze krijgen een imkeroveral en handschoenen aan.

 

Niet overal

Overal kun je bijen plaatsen! Nee natuurlijk niet. Nou ja, het kan wel, maar is ongelooflijk onverantwoord. Balans tussen honingbijen, wilde bijen en insecten is belangrijk. In een binnenstad waar al meer dan 800 bijenkasten staan, moet je niet meer kasten plaatsen. In een omgeving waar weinig voedsel is, moet je geen stapels bijenvolken plaatsen. Bij natuurgebieden zijn er afspraken over aantallen honingbijenvolken. Het is onverantwoord om dan aan de rand alsnog veel volken te plaatsen. Ook kan het zijn dat er een grote kans op baldadigheid is bij de school. In overleg kunnen we een oplossing vinden. Misschien heeft een ouder een geschikte ruimte?

Tarieven

Tarieven zijn op aanvraag. Huur je meer kasten voor meerdere jaren dan zijn de kosten per kast lager. De kasten moeten wel op 1 locatie staan.

Je betaalt per jaar een vast tarief. Vraag jouw tarief op via het contactformulier hieronder. Druk ook op de knop BROCHURE hieronder. Daar staat alles in over Bijen Huren. Ook staan hier richtprijzen genoemd. Deze brochure is gericht op het plaatsen van bijen bij bedrijven. De inhoud voor scholen is ongeveer gelijk. Tarieven zullen anders zijn. Afhankelijk van de vraag en mogelijkheden. Neem contact op!

Inclusief

 • Een duurzame bijenkast in bruikleen zolang het contract loopt
 • Een keurige bijenbok waar de kast/kasten op kunnen staan
 • Het aantal bijen volken dat u huurt
 • Een armbandje voor elkeleerling
 • Een honinglepel voor elke leerling
 • Alle honing wat uit de kast komt in potten inclusief etiket (niet gegarandeerd i.v.m. onvoorziene omstandigheden)
 • Periodieke verzorging door de imker, elke 14 dagen of eerder indien noodzakelijk
 • Vervanging van het volk bij verdwijnen, ziekte, overlijden o.i.d.
 • Vervanging van de koningin indien noodzakelijk
 • Vervanging van het kastmateriaal indien noodzakelijk
 • Alle noodzakelijke middelen die gebruikt dienen te worden voor de verzorging van het volk volgens de richtlijnen van de WUR en de NBV
 • Etiket met schoollogo en eventueel sponsorende bedrijf.
 • De mogelijkheid om de honing zelf te verkopen of om weg te geven
 • Foto van de bijenkast(en)
 • Een waarschuwingsbordje zodat mensen weten dat er bijen staan
 • Regelmatig een vlog/filmpje van de controle in de bijenkasten
 • Voorafgaande les van 30 minuten per controle en per volk 30 minuten per controle met het groepje leerlingen. (Totaal tussen de 12 en 15 keer)
 • Educatieve materialen en kleding in bruikleen.
 • De garantie dat de imker de bijen altijd goed verzorgt en geen tweederangs materialen gebruikt.

Sterke Bij werkt altijd met schone materialen en heeft altijd een eigen mogelijkheid bij zich om handen en materiaal schoon te maken met schoon water en biologische zeep.

Deze bedrijven werken met Sterke Bij

Area Reiniging
DHL
Jachthaven De Wilgenhoek
Passie voor Whisky.nl
Rabobank Apeldoorn
Rabobank IJsseldelta Zwolle

Neem contact op

ParticulierBedrijfSchoolAnders

één kasttwee kastendrie kastenanders