De afgelopen jaren heb ik mij gestort in het wel en wee van bijen. Ik ben ongelooflijk verrast door de geweldige wijze van leven in de volken. Door deze ontplofte passie ben ik mij ook gaan inlezen over biodiversiteit, permacultuur en voedselbossen. Ons eigen terrein zal de komende jaren dan ook flink aangepakt worden. Niet alleen de honingbijen hebben mijn aandacht getrokken. Eigenlijk alle insecten, die allemaal zo ontzettend belangrijk zijn voor ons. In het wek met de bijen wil ik dan ook altijd rekening houden met alle insecten en op zoek gaan naar balans. De bijen zijn mijn werk geworden en ik hoop dat dit vrij snel fulltime kan.

In 2018 is het idee gestart om bijen te plaatsen bij bedrijven en geïnteresseerden. Een flinke zoektocht, want op commercieel gebied bestond dit niet direct. Wel de bestuiving, maar een aantal jaren een bijenkast geheel verzorgd werd nog niet landelijk aangeboden. De website en domeinnamen werden opgezet en de eerste klant stond binnen een week in de e-mail. Door alle andere werkzaamheden die gepland stonden van mijn andere bedrijven heb ik nog geen brede reclame gemaakt, maar dit jaar ben ik dat gaan doorzetten. Volgend jaar zullen er vele bedrijven samenwerken met mij en dat is een mooie stap.

Waar ben ik allemaal mee bezig? Eigenlijk alles wat ik leuk vind. Een aantal zaken die ik al langer doe zullen bij vergroting van het bijenbedrijf krimpen en andere kunnen gewoon blijven bestaan. Ik werk als:

Ik schrijf, maak, doe en geniet.

Bij Sterke Bij

Mijn bijenstal is een half open overkapping met een muur van houtblokken. De bijen vliegen gelijk omhoog en geven geen overlast. De muur is ook meteen een mooie plek voor wilde bijen en ander insecten om in te leven en te wonen. Ook is er een voedselhaag geplant aan de andere zijde.

De bijen krijgen regelmatig een controle en een uitgebreide verzorging. Je moet in de gaten houden of de koningin er is, of ze legt en of het volk voldoende voedsel heeft. Daarnaast moet je ook mijt en ziektes in de gaten houden.

Het is belangrijk om niet zomaar met bijen te starten, dus ook ik deed de basiscursus. Tijdens de cursus al gestart met volken en jaar daarna er vol op in. Veel geleerd en al snel losgelaten door mijn mentor. Nieuwe methodes, nieuwe technieken zijn voor mij mooie zaken om me in te blijven verdiepen.

Alles over de honing

Flow hive

Bij Sterke Bij bekijk ik de mogelijkheden van de Flow Hive. Een Australische uitvinding om honing te oogsten zonder te slingeren. Mijn bevindingen zijn inmiddels goed, maar ook slingeren heeft bepaalde voordelen. Daarom maak ik gebruik van beide methodes.

Het volk

Ik werk met Carnica bijen. Deze bijen zijn zachtaardig. Ik werk met verschillende lijnen van Carnica. Waaronder de Sklenar lijn. Ook de lijn van Wangeroog trekt mijn interesse. De Schier volken ga ik vanaf en de Troiseck 1075 mogen blijven. De bijen die ik plaats bij bedrijven, particulieren en scholen worden dan ook goed geobserveerd op gedrag en gezondheid.

De honing

De honing vloeit rijkelijk uit de kast en ramen. Naast de potten honing is er ook mogelijkheid tot raathoning. De honing zal een mix zijn van bloemensoorten. Er wordt geen speciale controle gedaan welke dracht de overhand heeft in de honing. De honing komt uit de Flow Hive, maar ook uit de honingkamers van de Turkse kasten.