Kast 4 en 7 – 8 juni

Vandaag een ochtendcontrole bij de Area-bijen op het terrein van Bistro de Wilde Kers. Vandaag zijn ze dicht en dus een controle kan. Natuurlijk kan het altijd, maar ik wil niet het risico lopen dat de bijen vervelend zijn naar de gasten. Zijn ze dat dan? Nee, maar je weet het nooit. In de buurt staat bijvoorbeeld mosterd. Daar kunnen ze wat van geïrriteerd raken en als een imker in de kast zit te rommelen kunnen ze wat meer opvliegen. De kasten staan ver van de gasten af, maar een risico is niet nodig. je kunt overigens gewoon op het terras zitten hoor. De bijen en gasten hebben geen last van elkaar.

De controle. Nog even zonder camera vandaag, maar binnenkort komt de camera er weer bij. Coronamaatregelen hebben hier ook wat planningsproblemen veroorzaakt. De bijen zijn gewoon netjes gecontroleerd, maar verslagen en filmpjes zijn wat blijven liggen. Nu is alles bijna op orde en dus kan bijna alles weer regulier lopen. Vandaag waren de bijen in kast 4 en 7 prima te hanteren. In beide kasten was de koningin duidelijk aanwezig. te zien aan de eitjes en dag oude larven, maar ook omdat ze zich liet zien. Dat is wel makkelijk.

De kast staat nog mooi vol met gesloten werksterbroed. Dat houdt in dat de er straks weer een heleboel nieuwe bijtjes bijkomen en de nieuwe larven worden straks weer keurig ingepakt om een nieuwe bij te kunnen worden. Er is eten voor de bijen in de broedkamer, maar ook in de honingkamer. Nog niet voldoende voor ons om weg te halen, maar in kast 7 wel. Nu is deze week even geen goede week voor mij om de honing te slingeren en dus staat er een tweede honingkamer bij en laat ik de volle kamer nog heel even staan. de bijen houden het dan op temperatuur. Volgende week leg ik er een bijenuitlaat tussen en haal ik de volgende dag de honingkamer weg. Uiteraard alleen als er voldoende voer is voor de bijen zelf. En op deze locatie is datzo. Er wordt veel gehaald en van een drachtpauze (weinig bloemen en planten die bloeien en nectar leveren) lijkt hier nu geen sprake.

Gezellige, gezonde en hard werkende bijen. Binnenkort weer een verslag en hopelijk dan ook weer een filmpje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *